Temperaturguide: När blir det för kallt för din hund?

När vintern kommer är vi som människor redo att klä oss varmt för att skydda oss mot kylan. Vi byter till vinterjackor, mössa och vantar. Men vad händer med våra hundar? Klarar de sig i minusgrader bara för att de har päls?

Svaret beror på flera faktorer. Både hundens ras, pälstyp och storlek spelar in, och även vädrets karaktär har stor betydelse. Blåser det? Regnar det? Snöar det?  

Hundar kan faktiskt frysa om de inte är avlade för att leva i snöklädda områden. Även om hunden härstammar från vargen har vi människor domesticerat dem under hundratals år, och de är därför mycket mer vana vid att leva inomhus i värmen än utomhus i kylan. Därför är det viktigt som hundägare att alltid lyssna på sin hunds signaler och skydda den – även i kylan.  

När fryser hundar?  

Generellt har man observerat att hundar kan börja känna obehag redan vid 7 °C om de vistas länge utomhus utan att röra sig. När temperaturen sjunker till -3 °C bör små hundar helst bara snabbt gå ut i trädgården för att kissa, medan större hundar klarar kortare promenader ner till -7 °C.  

Men det är inte bara hundens storlek som avgör när den fryser. En hund utan underull har mycket svårare att hålla värmen än en hund med underull. Det kan vara små raser som Malteser, Bichon frisé, Coton de tulear, dansk-svensk gårdshund och Shih tzu samt större raser som Pudel, Setter, korthårig Vorsteh och Grand danois.  

Eftersom underullen, eller underpälsen, har stor betydelse för hundens förmåga att hålla sig varm kan en hund som ser väldigt pälsrik ut ändå frysa om det undre lagret av pälsen inte är anpassat för kyla och frost.  

Om din hund är korthårig, liten, kortbent eller mycket smal bör du också vara extra uppmärksam. Detsamma gäller naturligtvis om hunden är sjuk, en valp eller en seniorhund.  

Hur hjälper man sin hund i kylan?  

Om det är riktigt kallt ute och din hund visar tecken på obehag kan det vara en bra idé att korta ner promenaderna. Men även i kylan behöver hunden komma ut, och rörelse hjälper till att hålla kroppen varm. Hundar kan inte få upp värmen genom att äta mer, men som tur är kan du skydda din hund mot kylan med ett varmt utomhustäcke eller fleecetäcke.  

"Under de kalla höst- och vintermånaderna kan det vara en fördel att hålla sin hund varm, både för att förebygga muskelskador och ledproblem, särskilt om man tränar eller jagar med sin hund."  – Marika Kristensen, veterinär på Ølby Djursjukhus  

Siccaro Rainforce är ett utmärkt val för ett mångsidigt och varmt täcke till hunden. Den är vattenavvisande på utsidan och har ett unikt och mjukt bambutygsfoder med invävda bambukolfibrer, som inte bara reflekterar hundens egen kroppsvärme utan också aktivt främjar blodcirkulationen.  

Till skillnad från ett klassiskt ulltäcke, som kan bli tung och kall när den är blöt, förblir Rainforce lätt och effektivt isolerande även i våta förhållanden. Bambutyget minskar också risken för dålig lukt jämfört med ull. Med en ergonomisk passform och flexibel design säkerställs maximal rörelsefrihet för hundar i alla storlekar.  

Rainforce är alltså perfekt att använda under kalla vinterdagar och skyddar hunden mot snö, regn och vind.  

Vad säger kunderna?  

"Täcket sitter slimmat på kroppen vilket ger en optimal passform utan att släppa in kyla och regn. Det jag verkligen älskar är hur långt ner täcket går på hundens bakdel och 'kramar in' hunden samt värmer de mest utsatta delarna."  

"Älskar att det är fodrat med bambufleece, vilket gör att täcket inte kyler ner utan reflekterar hundens egen kroppsvärme. På utsidan rinner vattnet bara av. En riktig hit i tråkigt höstväder."

"Vår rottweiler har ingen underpäls, så hon fryser rejält under den kalla årstiden, särskilt när det är nederbörd i luften. Det problemet har vi inte längre."

"Den hjälper min hund att hålla sig varm i blåsig väderlek, och när vi ska åka i en kall bil hjälper den till att hålla henne varm."

Shop now