Bra tips för att ta med hunden på semester

Solen börjar skina, vädret blir varmare, dagarna blir längre och semestern är på väg – även för din hund. För de flesta hundar kan det vara bra med lite miljöombyte, där de får uppleva nya skogar och stränder än de brukar, så varför inte ta med din hund på semester?  

Jo, för ibland kan det vara lite svårt att få allt att gå ihop. Alla hundar är inte lika bekväma med transport eller nya platser, så det är bra att ta några försiktighetsåtgärder för att det ska bli en bra semester både för dig och din hund. I det här blogginlägget ger vi dig tips om hur du enklast tar med din hund på semester – och ger dig bra råd och knep om du till exempel ska på bilsemester eller till sommarstugan med hunden.

Tänk på vad det krävs att ta med hunden på semester

Innan du börjar planera för fullt kan det vara en bra idé att fundera på vad det egentligen krävs av dig när du tar med hunden på semester. Det är nämligen inte alltid helt enkelt att ta med hunden på resa – även om hunden är hela familjens bästa vän och en sommar utan den skulle kännas tom.  

Innan du planerar resan bör du tänka på vart du och familjen ska åka. Se till att semestern är realistisk. Konserter, högljudda evenemang och stora samlingar är sällan något som får en hund att vifta på svansen.  

Tänk istället på att åka till ett ställe med fin natur och lugna omgivningar, där du och familjen kan välja att delta i stora samlingar eller inte. När du tar med hunden på semester är det fortfarande viktigt att hålla en stadig rutin så gott som möjligt. Det betyder att hunden fortfarande behöver sina dagliga promenader även när ni är på semester tillsammans.

I sommarstugan med hund

Om du vill ta med hunden till sommarstugan måste du hitta ett stugområde där hundar är välkomna och där det finns plats för hunden att springa och leka – kanske till och med träffa andra hundar. Kanske hittar du ett stugområde nära en hundskog eller en stor strand där det finns gott om möjlighet att aktivera hunden. De flesta platser tillåter hundar så länge de hålls i koppel.  

När du letar efter ett ställe där du kan ta med hunden kan du hitta många tjänster på nätet som samlar alla ställen i hela Sverige där hundar också är välkomna.

Var dock alltid uppmärksam på skyltar i området, så att du är på den säkra sidan – och håll din hund i koppel, om inget annat anges.

Om din hund är en riktig vattenälskare är det viktigt att du torkar den ordentligt så att den undviker eksem. Det kan du göra med ett torktäcke, som snabbt torkar hundens päls och ser till att kyla ner en överhettad hund.

På bilsemester med hund

När du ska på bilsemester med hund måste hunden transporteras i en transportbur eller hundkasse, eftersom det är mycket mindre stressande för hunden. En stressad hund i en bil på en tysk motorväg är definitivt inget att rekommendera. Det är därför också viktigt att hunden känner sig trygg i transportburen och känner sig lugn i bilen. Ett sätt att göra resan bekvämare för hunden är att använda FlexDog-mattan, som både är mjuk och bekväm. Den är designad med ett stötabsorberande lager, så att hunden kan ligga stilla och bekvämt under hela resan. Mattan är också bra för att torka av blöta och leriga hundpoter.

När du är på bilsemester med hunden måste du också se till att planera in pauser på resan, där både du och hunden kan sträcka på benen. Under pauserna ska du ge hunden mat eller godbitar och vatten. Hunden har en tendens att bli åksjuk, så det är inte en bra idé att ge den mat under körningen eller ge den en stor lunch strax innan ni åker.

Gör bra transportförberedelser så att hunden känner sig trygg

Om du ska resa långt med bil eller överväger att åka på bilsemester med hunden är det viktigt att du gör bra förberedelser för transporten så att hunden vänjer sig vid att åka bil och vara i en bur.  

När du först ska lära din hund att det är trevligt att sitta i en transportbur i bilen, bör du låta det ta den tid det tar. Låt hunden själv upptäcka buren och gå in i buren i sitt eget tempo. Det kan ta lite tid, så var tålmodig, och köp en transportbur i god tid innan du ska resa.  

När hunden har vant sig vid transportburen kan ni prova att ta kortare turer och se hur hunden reagerar. Ju mer van hunden blir vid buren, desto tryggare och bättre blir det för hunden att åka på bilsemester eller resa långt.

Under en lång resa måste du också se till att ta många stopp så att hunden kan komma ut och få motion samt bli aktiverad. Se till att hålla en rutin, även om du är på semester.

Flygresa med hund

Om du reser med flyg måste du också se till att din hund är trygg under hela resan. Det finns två alternativ när du reser med hund: med eller utan ledsagare.  

Om hunden reser med ledsagare ska den transporteras i en godkänd transportbur som väger max 10 kilo. Har du en liten hund kan den även transporteras i en väska.  

Om hunden reser utan ledsagare kommer den inte att sitta med dig i flygplanet, vilket kan vara ett svårt beslut om din hund till exempel inte är van att vara ensam länge. Då kommer hunden att vara trygg i ett uppvärmt lastutrymme och kontrolleras både före och efter landning. Om du reser utanför EU kommer hunden också att kontrolleras av en veterinär efter landning.  

Dessa regler varierar mellan olika flygbolag, så det är viktigt att du kollar vad ditt flygbolag har för regler när det gäller flygresa med hund.

Under resan är det en bra idé att ta med snacks och vatten till hunden, men precis som vid bilresor är det inte bra att ge hunden ett stort mål mat innan ni åker.

Var uppmärksam på skador och insekter under sommaren

När du ska på semester i Sverige med hunden måste du vara uppmärksam på skador, särskilt om du reser runt i Sverige under sommaren. Om du och din hund spenderar mycket tid i olika naturområden, kanske i samband med camping eller sommarstugesemester, finns det vissa djur som ni bör vara extra uppmärksamma på. Vi har listat de viktigaste skadorna som du bör hålla ögonen på:

  •  Geting- och bistick: Ett litet stick kan, precis som för människor, framkalla en allergisk reaktion, och det är viktigt att vara uppmärksam på.

  • Värmeslag: Om Sverige får en varm sommar måste du se till att hunden får tillräckligt med vatten och håller sig i skuggan.

  • Huggorm: Ett huggormsbett kan skada hjärta, njurar och lever. Ormen gömmer sig ofta i högt gräs, så undvik detta och ring en veterinär om hunden ändå blir biten.

  • Fukteksem: Om din hund är en riktig vattenälskare måste du vara uppmärksam på fukteksem, som kan uppstå om hunden inte torkas ordentligt. Du kan använda DryGlove-torkhandskar för att minska risken för fukteksem.

  • Solbränna: En solbränna kan drabba vem som helst – även hundar. Se till att skydda hunden från solen genom att hålla den i skuggan och smörja in den med solkräm på nos, mage och öron.

  • Fästingar: Precis som du bör kolla dig själv för fästingar efter en lång tur i skogen bör du också kolla din hund. Gör det helst varje gång ni har varit ute och gått. För att undvika fästingar kan du hålla hunden borta från högt gräs och fuktiga områden där fästingar trivs. En luftig skogsstig eller grusväg är därför mer optimal. Du kan även förebygga fästingar med medicin som du kan få på apoteket och smörja på hundens hud.

Vad ska du komma ihåg att packa med till din hund?

När du ska på semester med hunden är det viktigt att packa de rätta sakerna som hjälper till att göra semestern problemfri. Därför har vi gjort en lista över de viktigaste sakerna du bör komma ihåg att packa:

– Foderskål och vattenskål
 
– Foder och massor av godbitar  

– Tillräckligt med vatten i bilen om ni ska köra långt  

– Ett hundpass om ni ska resa utomlands  

– Sele och halsband  

– En bra hundsäng eller madrass  

– Hundens favoritleksak, filt eller nalle för trygghet  

Med andra ord, kom ihåg att packa mat och godbitar som du vet att hunden älskar. Tänk också på att packa filtar, nallar och leksaker som påminner hunden om hemmet och tryggheten. Glöm inte sele, halsband, hundsäng och hundpass – det är essentiella saker för att hunden ska trivas och kunna följa med på semestern.

En sista sak att komma ihåg är att få hunden vaccinerad – särskilt om ni ska resa utomlands. På Djurskyddet kan du läsa mer om vilka vaccin du kan ge din hund och varför.

Tänk på hundens behov när ni är på semester

Även om du säkert vill ta med hunden överallt, är vårt bästa råd att ta hänsyn till hunden. Du känner din hund bäst, och om du vet att den inte skulle känna sig trygg i ett sommarstugeområde med lekande barn, är det kanske bättre att ta hunden på en tur i skogen istället. Om du vet att din hund är osäker på att åka långt i bil är bilsemester kanske inte det bästa valet.  

I slutändan handlar det om att ta hänsyn till hundens behov så att det blir en bra semester för alla.

Shop now