Vad är hotspot hos hundar? Få 5 bra tips som minskar risken för hotspot

Om din hund är en riktig vattensportare känner du kanske redan till hotspot. Det är en irriterande och smärtsam hudsjukdom som drabbar flera hundraser, särskilt de som älskar ett dopp i havet eller i simhallen.

Men vad är hotspot hos hunden egentligen? Vilka hundar är särskilt utsatta, och finns det något man kan göra för att minska risken att drabbas? Det försöker vi besvara i detta blogginlägg.

Vad är hotspot hos hunden?

Hotspot är ett inflammatoriskt tillstånd i hundens yttre hudlager, som orsakas av en infektion med bakterier, oftast Stafylokocker eller Streptokocker. Dessa bakterier finns redan på hundens päls och hud, men blir ett problem först om det uppstår en infektion i exempelvis ett rivsår eller ett sår. Det är både irriterande och smärtsamt för hunden, och det är viktigt att få behandling av veterinär om hunden drabbas upprepade gånger eller om infektionen sprider sig.

Hur uppstår ett hotspot?

Hotspot hos hunden uppstår när ett rivsår på huden ger bakterierna tillgång till kroppen. Ofta förvärras detta om hunden är våt och fuktig under en längre tid. Bakterierna trivs nämligen extra bra i en varm och fuktig miljö. Det kan till exempel vara så att din hund har varit ute och badat och rivit sig på en sten, och därefter kliar eller biter på såret, vilket gör att det utvecklas till ett öppet sår och ger bättre tillgång för bakterierna.

Hotspot kan uppstå var som helst på hundens hud och kan sprida sig om den inte behandlas. Därför är det mycket viktigt att få hunden torr så snabbt som möjligt efter att den har blivit blöt. Detta gäller både efter ett dopp vid stranden, ett bad hemma eller om ni råkar ut för ett regnskur på promenaden.

Särskilt utsatta hundar

Man ser inte hotspot hos alla hundar. Vissa drabbas bara en gång, andra nästan varje gång de är i vattnet, medan vissa hundar aldrig får hotspot. Men vissa hundraser är mer benägna att drabbas. Till exempel har retrievers en tät underpäls som lätt behåller fukten och därför har svårare att torka sig själva. Långhåriga hundar kan också ha problem med att bli ordentligt torra i rätt tid.

Hundar som badar mest i saltvatten är också mer utsatta än andra. Inte för att saltvattnet i sig är farligt, men för att det kan torka ut huden och lämna kvar rester av salt som irriterar huden och orsakar klåda. Skölj därför gärna av din hund hemma i duschen och torka pälsen extra noggrant.

Här kan ett torktäcke vara en fantastisk metod för effektiv och snabb torkning. Du kan även ta med det på stranden och sätta på hunden direkt efter ett dopp.

Se utbudet av Siccaro torkdräkter här

Det kan också öka risken för hotspot om din hund har stora sammanlagda tovor av tät päls. Därför är det bra att borsta din hund regelbundet för att undvika trassliga områden i pälsen som kan irritera hunden och där fukt kan sätta sig.

Om din hund kliar sig ofta kan det också vara ett tecken på känslig och irriterad hud som är mer mottaglig för infektioner som hotspot, eftersom hunden ofta kommer att klia sig och därmed skapa öppningar för infektion i huden. I så fall är det nödvändigt att ta reda på orsaken till klådan. Det kan till exempel vara eksem, loppor, orenheter i huden som irriterar, öroninflammation eller en allergisk reaktion på schampo eller andra hudvårdsprodukter.

5 bra tips som minskar risken för hotspot

De bästa tipsen vi kan ge för att minska risken för hotspot hos din hund är följande:

1. Se till att torka pälsen snabbt och effektivt – prova våra torktäcken som torkar 90 % av pälsen på bara 15-20 minuter.

2. Skölj gärna bort saltvattnet från pälsen innan du torkar hunden om den ofta badar i havet.

3. Borsta hundens päls regelbundet så att du undviker tovor och knutar i pälsen.

4. Kontrollera om det finns loppor och orenheter i huden om din hund ofta kliar sig.

5. Håll dig till milda hudvårdsprodukter för hundar.

Våra torktäcken kan inte bota din hund för hotspots, men de kan vara en stor hjälp för att minska risken för att bli drabbad.

Hör gärna veterinär Roxanne från Evidensia Djursjukhuset Malmö förklara varför hon tycker att ett torktäcke är bra för din hund. 

Behandling av hotspot hos hunden

Om din hund redan har drabbats av hotspot är det viktigaste att först ta reda på orsaken. Är det loppor? En allergisk reaktion? Saltvattnet som irriterar? Sedan bör du tvätta och rengöra såret noggrant och hålla det rent och torrt. Såret bör tvättas två gånger om dagen, och det kan vara en stor fördel att klippa pälsen runt området så att du lättare kan komma åt.

Om du inte ser någon förbättring efter cirka 2 dagar bör du kontakta en veterinär. Detta bör du göra omedelbart om hunden visar tecken på smärta eller om infektionen sprider sig. Hotspot kan sprida sig snabbt, så det är viktigt att reagera i tid. Är du osäker så kontakta hellre veterinären än att vänta.

Veterinären kommer att kunna ge hunden smärtlindring och rengöra såret noggrant. Om det behövs kan hunden också få antibiotika.

Vi hoppas att artikeln här har gett dig insikt i vad hotspot hos hunden är och vad du konkret kan göra för att minska risken för din hund.

Shop now