Fryser hundar som människor?
Under de kalla vinter- och höstmånaderna, när temperaturen sjunker under fryspunkten, klär vi människor oss alltid varmt med jackor och skyddar öron och fingrar med mössor och vantar. Men som hundägare kan man lätt undra om hunden också känner av det kalla och blöta vädret. Hur kan man veta om hunden fryser när den är kall och blöt?
Hundar har ju päls för att hålla sig varma, men det räcker inte alltid. Det beror mycket på hundrasen och pälsens tjocklek när hunden börjar frysa, men alla hundar har samma sätt att signalera problemet till sina ägare. I den här artikeln har vi samlat tecknen som du ska vara uppmärksam på när du har hunden med dig ute i det kalla blöta vädret och ger svar på hur du kan kolla om hunden är kall.
Vilka hundar fryser lättast?
Det finns som sagt stor skillnad mellan hundar när det gäller att frysa. Vissa hundraser är uppfödda för kylan, som Siberian Husky, Alaskan Malamute, Akita, Tibetansk Terrier, Chow Chow, Sankt Bernhardshund och Newfoundländare. För dem är det lättare att hålla värmen än för de mindre hundarna med tunnare päls och mindre fett. Det är raser som Chihuahua, Greyhounds, Whippet, Yorkshire Terrier, Granddanois och Weimaraner.
Många hundar börjar frysa vid omkring sju till fyra grader Celsius. Dessutom kan vind och vatten naturligtvis också påverka och göra hunden kall snabbare. De riktigt känsliga hundarna kan dock visa tecken på att frysa redan vid högre temperaturer, medan de välpolstrade hundarna ofta kan klara sig under fryspunkten. Det är dock alltid viktigt att hålla ögonen öppna på sin hund i frostväder oavsett ras.
En generell regel är att hålla promenaden mycket kort om temperaturen är minus 3 grader för små hundar och minus 7 grader för stora hundar. Låt den hellre bara pinka i trädgården och gå in i värmen igen.
Förutom ras, storlek och pälsens tjocklek kan även ålder och sjukdomar påverka hundens tendens att frysa. Äldre hundar och de allra yngsta valparna kommer lättare att bli kalla, och om hunden lider av hypotyreos (nedsatt ämnesomsättning), artros, hjärtsjukdomar eller njursjukdomar bör du vara extra uppmärksam.
Om din hund är känslig för kyla kan du överväga att hitta ett täcke till hunden eller använda ett värmande täcke som vårt Recovery, som kan hjälpa hunden att upprätthålla sin egen kroppsvärme innan den blir kall.
Och så har vi våra varma jackor Rainforce, som precis som Recovery har mjuk bambu som reflekterar värmen, men samtidigt ett vattentätt yttre som skyddar mot vind, regn och snö.
Om vintern kan det vara frestande att låta hundens päls bli tjock och lång, för då borde den ju kunna hålla värmen bättre, men faktum är att det fortfarande är viktigt för vissa hundraser att hålla pälsvården igång för att undvika obehag och päls- och hudproblem.
Du kan naturligtvis välja att klippa pälsen kortare om sommaren än om vintern, men det är viktigt att göra det året runt om du klipper din hund. Om hunden blir blöt och kall med en lång päls är det dessutom ännu viktigare att få den torr och varm snabbt med ett torktäcke, så att den inte sitter blöt i längre tid.
Köp Rainforce här
Köp Recovery här
7 tecken på att din hund fryser
1. När hunden skakar av köld
Du känner det själv. När kylan tränger in i kroppen börjar du skaka, och det gäller även för hunden. Det är musklernas försök att värma upp kroppen. För vissa är det ett litet gys och för andra en ständig skakning. Hundar kan dock skaka av spänning, energi eller nervositet, så det behöver inte alltid betyda att hunden fryser, men det är ett lätt tecken att upptäcka.
2. När hunden drar in svansen mellan benen
För att hålla så mycket av kroppsvärmen som möjligt kan hunden också dra in svansen mellan benen eller kröka ihop sig och lägga öronen mot huvudet. Det är också något hunden gör om den känner sig hotad och nervös, men om det inte finns något i närheten som kan skrämma hunden, kan de låga temperaturerna vara svaret.
3. När hunden vänder om och vill hem
Om ni är ute på en promenad i kylan och hunden verkar motvillig och försöker vända om igen, kan det vara ett tecken på att den fryser. Kanske den drar dig mot bildörren kort efter att ni stigit ut, eller går bara ett kort stycke innan den vill in genom huvuddörren igen. I så fall kan det vara ett tecken på att pälsen inte räcker till för att hålla hunden varm just då.
4. När hunden är sömnig och trött
Om du tycker att din hund verkar gå långsammare än normalt, eller lägger sig ner och verkar trött, kan det också bero på kylan. Både för att kylan kan göra hunden sömnig, men också för att hunden vill försöka hålla kroppsvärmen och inte använda för mycket energi.
5. När hunden verkar nervös och orolig
Om din hund gnäller eller skäller och verkar nervös och rastlös kan det också bero på att den känner sig obekväm i det kalla och blöta vädret.
6. När hunden söker skydd
Söker din hund skydd under er promenad är det ett ganska säkert tecken på att den inte känner sig bekväm i den låga temperaturen eller ute i regnet. Det kan vara att den söker sig mot ett tak, en bänk, en busshållplats, ett träd eller liknande och knappt vill gå därifrån igen.
7. När hunden lyfter tassarna från marken
När det är kallt och blött blir även marken under våra fötter nedkyld. Det gäller särskilt om det ligger ett snötäcke eller temperaturen är precis vid fryspunkten. Om hunden börjar frysa sina tassar kommer den att lyfta dem upprepade gånger, även när ni står stilla, för att komma undan kylan.
Får hundar bada om vintern?
Även när temperaturen på land är behaglig kan vattnet fortfarande vara kallt. Det tar nämligen längre tid för vattnet att bli uppvärmt än luften, särskilt om det rör sig om havet. Vissa hundar älskar att ta ett bad i havet eller sjön oavsett årstid, men det är viktigt att du håller ett vakande öga på din hund och inte låter den vara ute i det kalla vattnet för länge.
När hunden kommer upp från vattnet igen kommer dess kropp att ha svårt att bli varm om det är höst eller vinter, eller om temperaturen på våren.